Zahraniční politika USA vůči KLDR v oblasti lidských práv - Horák, Petr; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Diplomová práce se zabývá zahraniční politikou v oblasti lidských práv, vyvíjenou Spojenými státy proti režimu v KLDR. Severní Korea je totalitní zemí, kde dochází k systematickému porušování lidských práv. USA mají naopak dlouhodobou tradici demokratického zřízení a v minulosti se zasloužily o šíření hodnot s ním spjatých. KLDR však také porušuje světový mír a bezpečnost testováním zbraní hromadného ničení, které vyvíjí za účelem odstrašení svých nepřátel. USA tak čelí výzvě v otázce priorit své zahraniční politiky. Práce analyzuje užívání amerických lidskoprávních nástrojů ve vztahu ke KLDR. Hodnotí, zda napomáhají k dosažení cílů, tedy vytváření tlaku na režim, a následnému přehodnocení jeho politiky nebo alespoň zvyšování povědomí o porušování lidských práv v KLDR.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses