Transformace čínské ekonomiky : význam sektoru e-commerce - Kubešová, Andrea (2017)
Čína je jednou z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa, přestože růst ekonomiky v poslední dekádě zpomaluje. Čínská vláda usiluje dlouhodobě o transformaci ekonomiky pomocí strukturálních změn. V rámci současného 13. pětiletého plánu je kladen důraz zejména na inovace a podporu rozvoje služeb. Cílem diplomové práce je zhodnocení významu sektoru e-commerce pro hospodářský růst Číny. Práce nejprve nastiňuje historický kontext a procesy reforem uvnitř Číny. Následně podrobněji mapuje hospodářský vývoj Číny v poslední dekádě s přihlédnutím k významu sektoru služeb. V praktické části je demonstrován význam sektoru e-commerce pro čínskou ekonomiku na příkladu společnosti Alibaba Group.