Přínos odborů a kolektivního vyjednávání pro organizaci - Holcová, Daniela (2017)
Diplomová práce pojednává o problematice kolektivních vztahů a jejich přínosu pro společnost. V první části práce je hlavním tématem analýza právní úpravy, vývoj kolektivních vztahů a jejich vliv na formování odborových organizací. Následně se diplomová práce věnuje konkrétním formám a subjektům kolektivního pracovního práva včetně kolektivních sporů a možností jejich řešení. Teoretický podklad práce je v další části přenesen do praktické roviny, kdy je na konkrétní společnosti ukázána funkčnost kolektivního pracovního práva v praxi. Problematika je zpracována z několika pohledů všech zainteresovaných stran – zaměstnavatele, zaměstnance a odboráře, prostřednictvím dotazníkového šetření a dialogů s předsedou odborů a vedoucí personálního oddělení. Vyústěním praktické části je poskytnutí zpětné vazby zainteresovaným stranám. V samotném závěru celé práce je snahou dokázat, že odbory jsou skutečně přínosem jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.