Současné postavení a budoucí vývoj Airbnb a vnímání jeho dopadu na klasické hotely - Chalupová, Adriana (2017)
Tato diplomová práce se zabývá současným postavením na trhu společnosti Airbnb zastupující formu sdílené ekonomiky v oblasti turistického ubytování, a analýzou jejího minulého a budoucího vývoje, ať už ze všeobecného pohledu, tak z pohledu tržeb a počtu přijatých rezervací. Teoretická část obsahuje vysvětlení základních pojmů problematiky sdílené ekonomiky, uvádí názory a postoje na ni a zmiňuje nejdůležitější milníky v její historii. Práce objasňuje marketingovou strategii včetně marketingových nástrojů využívaných konkrétně společností Airbnb. Další nedílnou součástí je část věnující se největším konkurentům ve sledované oblasti. Praktická část analyzuje samotný dopad sdílené ekonomiky na klasické hoteliérství a hodnotí výsledky rozhovorů provedených se zástupci významných pražských hotelů.