Analýza očekávání uchazečů generace Y při nástupu do mezinárodní společnosti - Černá, Hana (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou očekávání uchazečů generace Y při nástupu do nového zaměstnání. Cílem této práce je analyzovat očekávání generace Y a očekávání zaměstnavatele při obsazování pracovních pozic. Pro tento účel je zpracováván nejprve teoretický rámec problematiky, ve kterém jsou vymezeny základní pojmy týkající se řízení lidských zdrojů, způsobu náboru a výběru zaměstnanců, objasnění psychologické smlouvy a stanovení požadavků a očekávání uchazečů generace Y a daného zaměstnavatele. Na tuto část navazuje metodická část, která představuje popis výzkumného šetření a vybraných metod analýzy a sběru dat. Závěrečnou částí je praktická část, která se zaměřuje na vyhodnocení analýzy vzájemných očekávání a na základě výsledků zjištěných skutečností jsou navržena doporučení pro zkvalitnění náboru zaměstnanců této generace a jejich následnou adaptaci.