Švédsko ako morálna superveľmoc? : Analýza a kritika feministickej zahraničnej politiky - Drocárová, Natália; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práca skúma nedávny politický jav, a to sformovanie prvej feministickej vlády na svete vo Švédsku, a jeho prijatie v rámci medzinárodného systému. V prvom rade prináša vo forme pozorovania vývoj malého neutrálneho štátu, ktorý dosahuje úroveň svetovej morálnej veľmoci a ďalej rozvíja všetky svoje predošlé ciele, ktoré zahŕňajú napríklad prevenciu konfliktov, podporu mieru a ľudských práv alebo spoluprácu v medzinárodných organizáciách o feministickú optiku v podobe genderu. Švédsko potom danú feministickú agendu posúva na medzinárodnú úroveň a aktívne sa snaží napĺňať všetky svoje stanovené ciele v oblasti bezpečnosti, ľudských práv ale aj ostatných spoločenských, sociálnych a kultúrnych sfér. Jeho aktivity však neostávajú bez povšimnutia a ako sa na jednej strane začínajú objavovať dôkazy o faktoch, ktoré podkopávajú švédsku integritu tak sa začínajú ozývať aj aktéri medzinárodného systému, ktorí nie sú na túto zmenu pripravení alebo naopak túto zmenu vítajú. Napriek tomu, že daná práca môže občas vyznievať kriticky, snaží sa skôr poukázať na skutočnosť, že byť priekopníkom v určitej oblasti, v našom prípade v napĺňaní feministickej zahraničnej politiky v hierarchickej a patriarchálnej spoločnosti, nie je vždy jednoduché.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses