Spor o Kurilské ostrovy (ruský postoj) - Dudarovskaia, Mariia (2017)
Problémem jižních Kuril je teritoriální spor mezi Ruskem a Japonskem, který Japonsko považuje za nevyrovnaný od konce druhé světové války. Po válce byly všechny Kurilské ostrovy pod správní kontrolou SSSR, nyní Ruska, vlastnictví řady jižních ostrovů (Iturup, Kunašir a ostrovy malého kurilského hřebene) je však Japonskem zpochybněno. Problém Kurilských ostrovů je hlavní překážkou úplného vyrovnání rusko-japonských vztahů a uzavření mírové smlouvy. Tato práce se snaží odpovědět na to, jaký postoj k řešení daného problému má Rusko a jaké jsou scénáře řešení z ruského pohledu, a na základě toho identifikovat překážky v nalezení vhodného řešení.