Spor o Kurilské ostrovy (ruský postoj) - Dudarovskaia, Mariia; Dubský, Zbyněk, 1974-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Problémem jižních Kuril je teritoriální spor mezi Ruskem a Japonskem, který Japonsko považuje za nevyrovnaný od konce druhé světové války. Po válce byly všechny Kurilské ostrovy pod správní kontrolou SSSR, nyní Ruska, vlastnictví řady jižních ostrovů (Iturup, Kunašir a ostrovy malého kurilského hřebene) je však Japonskem zpochybněno. Problém Kurilských ostrovů je hlavní překážkou úplného vyrovnání rusko-japonských vztahů a uzavření mírové smlouvy. Tato práce se snaží odpovědět na to, jaký postoj k řešení daného problému má Rusko a jaké jsou scénáře řešení z ruského pohledu, a na základě toho identifikovat překážky v nalezení vhodného řešení.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses