Vliv antiestablishmentových politických stran na proměnu německého stranického systému - Žďárská, Karolína (2017)
Tato diplomová práce se zabývá stranickým systémem Spolkové republiky Německo a jeho proměnami v posledních letech vlivem stran, které označujeme jako antiestablishmentové. Cílem práce je pomocí analýzy zemských voleb, které se konaly v letech 2016 a 2017, popsat faktory proměn německého stranického systému a odpovědět na otázku, jakým způsobem k němu přispívají antiestablishmentové strany. V první části práce je popsána teorie stranických systémů podle M. Duvergera, J. Blondela a G. Sartoriho se zaměřením na ty systémy, které jsou pro Německo relevantní, a teorie antiestablishmentových stran. Dále je nastíněn vývoj německého stranického systému od 19. století, kdy se začal formovat. Ve třetí kapitole jsou představeny strany Zelení, Levice, Alternativa pro Německo a Piráti, tedy strany, které jsou považovány za antiestablishmentové a je zde řečeno, proč je za takové můžeme považovat. Poslední kapitola je věnována analýze voleb v devíti spolkových zemích, které se konaly v roce 2016 a 2017. Analýza je prováděna vzhledem k cíli práce a zaměřuje se také na to, zda má na výsledky voleb vliv geografické umístění jednotlivých spolkových zemí a jejich historická příslušnost k NDR či SRN.