Možnosti matek při návratu z mateřské a rodičovské dovolené a jejich začlenění na pracovní trh - Kerbachová, Tereza (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou návratu žen z mateřské a rodičovské dovolené. Diplomová práce je rozdělena do dvou hlavních částí – teoretické a praktické části. Teoretická část je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje právní úpravě mateřské a rodičovské dovolené s důrazem na situaci v České republice. Obsahuje také srovnání s ostatními státy EU, peněžité příspěvky a otcovskou dovolenou. Druhá kapitola se zaměřuje na harmonizaci soukromého a profesního života a služby péče o dítě. Poslední kapitola teoretické části je věnovaná možnostem, které jsou ženám dostupné v oblasti dalšího vzdělávání během mateřské a rodičovské dovolené. Cílem praktické části bylo zjistit, zda je na trhu dostatečný počet flexibilních pracovních úvazků, které by ženám umožnily jednodušší návrat na trh práce.