Význam integrace se zahraničním skiareálem na rozvoj obce - Kutláková, Marcela (2017)
Diplomová práce se zabývá tím, do jaké míry může rozvoj cestovního ruchu v dané oblasti ovlivnit socioekonomický vývoj této oblasti. Jde zde přitom o konkrétní zamýšlený projekt výstavby lanové dráhy na vrch Hraničník, čímž by došlo k propojení obce Nová Pec s rozsáhlým rakouským skiareálem Hochficht. Cílem diplomové práce je určení předpokládaného socioekonomického vývoje této obce v případě integrace se zmíněným skiareálem.Diplomová práce je rozdělena do dvou částí. První, teoretická část, vysvětluje problematiku regionálního rozvoje a regionální politiky. Dále se zabývá cestovním ruchem, jakožto faktorem ovlivňujícím regionální rozvoj. V této části je také vysvětlena otázka cestovního ruchu v územích se zvýšenou ochranou přírody.Analytická část pak nejprve zkoumá mikroregion Lipensko, a to jak z pohledu regionálního rozvoje, tak z pohledu cestovního ruchu. Další část se věnuje již konkrétnímu projektu výstavby lanovky na vrch Hraničník. Z hlediska stanovených cílů diplomové práce je stěžejní poslední část, kde je analyzován socioekonomický vývoj jednotlivých obcí v závislosti na provedené investice v oblasti turistické infrastruktury. Analytická část je založena na metodě analogie a statistickém šetření. Významné jsou rovněž rozhovory se starosty zkoumaných obcí.