Zásada předběžné opatrnosti v potravinovém právu EU - Horáková, Kateřina; Grmelová, Nicole, 1975-; Hubková, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Úprava potravinového práva Evropské unie se v reakci na zasažení nemocí šílených krav, v polovině 90. let 20. století, přeorientovala z preferování volného obchodu na bezpečnost potravin. Postupem času se však vyvinuly další hrozby jako chemické přípravky, nové technologie či geneticky modifikované organismy. V případech s nejistým dopadem na zdraví a život lidí, zvířat či životního prostředí může Evropská unie založit za určitých podmínek svá ochranná opatření na zásadě předběžné opatrnosti, kterou se diplomová práce zabývá. Práce dále pojednává o (ne)existenci protekcionismu při uplatňování zásady. Také si klade za cíl přiblížit problematiku a vypozorovat, jak je zásada chápána, aplikována a uznávána na různých úrovních - mezi členskými státy EU, v přístupu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin ve srovnání s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, ve sporech před Světovou obchodní organizací. Závěrem je posuzována proveditelnost spolupráce v rámci Komplexní hospodářské a obchodní dohody a Transatlantického obchodního a investičního partnerství vzhledem k zásadě předběžné opatrnosti.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses