Dobrovolnický cestovní ruch se zaměřením na sportovní akce - Rejzková, Diana (2017)
Hlavním cílem diplomové práce je charakteristika dobrovolnického cestovního ruchu a analýza jeho uplatňování v České republice na příkladu sportovních akcí. Mezi dílčí cíle patří charakteristika cestovního ruchu a jeho forem, vymezení pojmu dobrovolnictví a charakteristika osoby dobrovolníka, analýza vývoje dobrovolnictví a dobrovolnického cestovního ruchu v České republice a zhodnocení legislativy upravující dobrovolnictví. Práce také zjišťuje motivy lidí k dobrovolnické činnosti a mapuje jejich úlohu při organizaci převážně sportovních akcí. Praktická část se zaměřuje na dotazníková šetření mezi mezi vysokoškolskými studenty VŠE a jejich vnímání pojmu dobrovolnictví. Další šetření proběhlo mezi dobrovolníky, a jako aktéry dobrovolnického cestovního ruchu, ohledně jejich motivů a dojmů z různých událostí na pozici dobrovolníka. Poslední část průzkumu v rámci praktické části se týká rozhovorů s koordinátory či organizátory převážně sportovních akcí a jejich pohledu na význam a úlohu dobrovolnictví. Zakončení průzkumů rozhovory bylo zařazeno pro pochopení širších souvislostí dobrovolnictví a dobrovolnického cestovního ruchu v rámci sportovních akcí v České republice.