Informační povinnost výrobců a ochrana spotřebitele na trhu s kosmetikou - Jelínková, Petra (2017)
Cílem mé diplomové práce je obsáhnout celou situaci na trhu s kosmetikou z hlediska ochrany spotřebitele a analyzovat hlavní problémy, které vycházejí ze vztahů mezi spotřebiteli a výrobci, z porušování pravidel hospodářské soutěže a povinností výrobců, kdy se zaměřím především na informační povinnost a bezpečnost kosmetických produktů dostupných na trhu. Problematiku zmíněných oblastí definuji z hlediska právní úpravy, a to jak české, tak evropské, zmíním dopady z této úpravy plynoucí na konkrétních příkladech z praxe, přičemž se zaměřím především na problémy špatné či nedostatečné informovanosti ohledně složení výrobků nebo jejich následné negativní působení na spotřebitele.Na základě zjištěných skutečností ověřím následující hypotézu: „Současná situace na trhu s kosmetickými výrobky poukazuje z právního hlediska na zvýhodnění postavení spotřebitelů, a na komplikovanější postavení výrobců a horší konkurenceschopnost v kosmetickém průmyslu.“ Představím také kontrolní a dozorové orgány v rámci ochrany spotřebitele a instituty zavedené pro podporu ochrany spotřebitele na trhu a pro zlepšení informační povinnosti. Zmiňuji ovšem také oblasti, kde dle mého názoru chybí dosud řádná legislativní opatření a nastiňuji také možný budoucí vývoj celé kosmetické oblasti, napříč světovými trhy.