Referendum - hrozba či lék demokracie - Vaňková, Petra (2017)
Od konce 20. století lze napříč zeměmi Evropy zaznamenat zvýšený výskyt obecných referend týkajících se zásadních otázek jako je integrita země, migrační politika, či vztah země k Evropské unii. Nedávné referendum konané ve Velké Británii o jejím členství v Evropské unii nabízí možnost, jak definovat rizika spojená s celostátním referendem. Tato práce porovnává britská referenda z roku 1975 a 2016 a na jejich příkladu ukazuje, jaké má celostátní referendum limity a jaká nese rizika. Věnuje se obecnému vztahu referenda k procesu evropské integrace a vývoji postoje Konzervativní a Labouristické strany k Evropskému společenství, resp. Evropské unii. Zabývá se událostmi, které předcházely vyhlášení obou referend, jejich průběhem a obdobím, které po nich následovalo. Nabízí srovnání referend a zamýšlí se nad motivy hlavních představitelů, Harolda Wilsona a Davida Camerona, které je k vyhlášení referend vedly.