Analýza přípravy a projednávání legislativy regulující užívání konopí a marihuany v ČR - Semrádová, Andrea (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou legislativního procesu v ČR na konkrétním příkladu návrhu tzv. konopného zákona, který se projednával v letech 2011-2012 a jeho schválení umožnilo použití konopí a marihuany pro léčebné použití. Hlavním cílem práce je zjistit míru hlasovací jednotnosti poslaneckých klubů v případě tohoto hodnotově kontroverzního návrhu zákona. V první části práce je uvedeno teoretické zakotvení funkcí parlamentů, legislativního procesu a zájmových skupin. Dále se práce zaměřuje na konkrétní zákon v celém legislativním procesu. Nakonec je aplikována kvantitativní metoda – tzv. Riceův index, na hlasování o tomto zákonu na půdě Poslanecké sněmovny.