Analýza přípravy a projednávání legislativy regulující užívání konopí a marihuany v ČR - Semrádová, Andrea; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou legislativního procesu v ČR na konkrétním příkladu návrhu tzv. konopného zákona, který se projednával v letech 2011-2012 a jeho schválení umožnilo použití konopí a marihuany pro léčebné použití. Hlavním cílem práce je zjistit míru hlasovací jednotnosti poslaneckých klubů v případě tohoto hodnotově kontroverzního návrhu zákona. V první části práce je uvedeno teoretické zakotvení funkcí parlamentů, legislativního procesu a zájmových skupin. Dále se práce zaměřuje na konkrétní zákon v celém legislativním procesu. Nakonec je aplikována kvantitativní metoda – tzv. Riceův index, na hlasování o tomto zákonu na půdě Poslanecké sněmovny.
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses