Vývoj evropské identity v Německu. Analýza vývoje evropské identity v Německu od Kohla až po současnost v rovině politické a občanské - Votruba, David (2017)
Tato diplomová práce se věnuje dlouhodobému vývoji evropské identity v Německu. Ta je zkoumána z hlediska kulturní identity a občanské identity. Práce si klade za cíl objasnit vztah mezi politickou a občanskou rovinou diskurzu o Evropě. Pomocí kvalitativní metodologie diskurzivní analýzy je zkoumán vliv politického diskurzu na utváření a změny evropské identity v rovině občanské. Dalším cílem této práce je detailně popsat obsah pojmu evropská identita v Německu v obou rovinách v dlouhém časovém období; stanovit klíčové prvky, které ovlivňují tento obsah a dynamiku jeho vývoje.