Ideologický základ ruské zahraniční politiky - Simotová, Olga; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Realita systému mezinárodních vztahů po zániku bipolarity stále nemá jednoznačnou podobu. Rusko nový světový pořádek nejčastěji ztotožňuje s multipolaritou, neboli předpokládá vytváření nových mocenských pólů na mezinárodní scéně, které jsou srovnatelné ve svých schopnostech a nesnaží se šířit svůj vliv a hodnoty jeden na druhého. Cílem této diplomové práce je vymezení ideologických základů současného ruského vnímání systému mezinárodních vztahů, které ho vede k prosazování multipolárního světového uspořádání. Výchozí metodou je teorie rolí, která je vhodným nástrojem pro konstruktivistickou analýzu zahraniční politiky. Národní role představuje sebeinterpretaci Ruska, která odráží sdílené představy elit o správné roli a účelu státu jakožto kolektivu v mezinárodním systému. Teoreticko-historická část, zabývající se v první části paradigmatem ruské kultury a národní identitou, zhodnocuje nemateriální faktory, pomocí kterých je konstruován ruský světonázor. Následná analýza slavjanofilství a eurasijství umožňuje pochopit ideologické základy ruské zahraniční politiky ve vztahu k prosazování multipolarity. Analytická část představuje obsahovou analýzu vybraných projevů nejvýznamnějších osobností Ruska a zahraničněpolitických konceptů a strategií od roku 2000 do 2017 za účelem identifikace převládajících koncepcí národních rolí s důrazem na roli Ruska jako hlavního propagátora multipolarity. Poslední část zhodnocuje budoucí roli země ve formování multipolárního systému mezinárodních vztahů.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses