Využití obnovitelných zdrojů energie v Číně (s důrazem na hydroenergetiku) - Kumperová, Tereza (2017)
Diplomová práce se zabývá současnou energetickou situací v Číně s důrazem na důležitost obnovitelných zdrojů, které budou hrát v budoucnosti čím dál významnější roli. Hlavním cílem této diplomové práce je charakterizovat současnou situaci (období od 2015 do poloviny roku 2017) v sektoru obnovitelných zdrojů energie v Číně se zaměřením na hydroenergetiku, její význam pro ČLR a problémy, které s sebou tento způsob získávání elektrické energie přináší. Dalším cílem práce je poskytnout čtenáři pohled na celkový stav energetiky v Číně a význam obnovitelných zdrojů v budoucnosti a také objasnit důležitost 13. pětiletky v rámci plánování, kam se čínský energetický sektor bude ubírat v následujících letech. V první kapitole jsou teoreticky vymezeny obnovitelné zdroje energie a jejich základní rozdělení. Druhá část práce analyzuje vývoj energetického sektoru Číny, podíly jednotlivých zdrojů energie na čínském energetickém mixu, s důrazem na roli obnovitelných zdrojů. Poslední kapitola se detailně věnuje hydroenergetice.