Studie proveditelnosti samoobslužné časomíry s technologií RFID UHF - Vrzák, Tomáš (2017)
Tato diplomová práce se obecně zabývá problematikou využití elektronických čipů RFID pro sportovní časomíru. Konkrétně pak předinvestiční fází inovativního projektu samoobslužné čipové časomíry, využívající technologii RFID UHF pro měření sportovních akcí. V teoretické části práce je vymezena oblast a problematika čipové časomíry a její využití ve sportu. Dále je popsána metodika iniciace projektu dle standardu PMI PMBOK, struktura projektového záměru a úvodní studie proveditelnosti, včetně využitých analýz SWOT, 5F, kvalitativního výzkumu či výpočtů doby návratnosti investice. Teoretická část práce je rovněž doplněna o úvod do inovačního, projektového a produktového řízení. Praktická část je uvedena detailním popisem technologie RFID, představením vybrané společnosti a provedením iniciace projektu dle příslušné metodiky. Následně je vyhotoven projektový záměr popisující cíle projektu i výchozí strategie společnosti. Na základě dokumentu projektového záměru je pomocí dostupných analýz trhu, analýzy konkurence a finančních propočtů návratnosti investice, vypracována úvodní studie proveditelnosti, včetně specifikací technických i organizačních aspektů navrhovaného řešení. Úvodní studie proveditelnosti je následně vyhodnocena, výsledky jsou interpretovány a v závěru práce na ni navazuje soubor doporučení, základního návrhu řešení a návrhu dalšího postupu v rámci projektu služby samoobslužné čipové časomíry. Výstupy ze studie proveditelnosti a návrh možného řešení projektu jsou klíčové pro management společnosti a jeho budoucí rozhodování o zahájení investiční fáze a případné realizace projektu.