Postoje a očekávání společnosti k zavádění inteligentních systémů - Chvojka, Cyrill (2018)
Diplomová práce zkoumá očekávání a názorové proudy ve společnosti ohledem problematiky vývoje a uplatnění umělé inteligence. Ve spojitosti s pojmem umělá inteligence, jej prvně vymezuje, rozebírá možné důsledky a dopady technologie na společnost, zaměřuje se na popis možného vnímání a očekávání od technologie. Dále předkládá a interpretuje výsledky dotazníkového kvantitativního a rozhovorového kvalitativního šetření mezi respondenty na toto téma, které diskutuje. Na základě výsledků šetření nově vymezuje pojem umělá inteligence tak, jak je vnímán cílovou skupinou. Také identifikuje klíčové oblasti, které by odborná komunita měla adresovat, při případných snahách o hladší a společensky produktivní přijetí této technologie v budoucnu do běžného života uživatelů ve společnosti. Ze zjištěných skutečností také poukazuje na možné dopady na oblast informačního managementu.