Přístup k boji proti terorismu u malých států EU - Svobodová, Kateřina (2017)
Terorismus se v posledních letech stal opravdovou hrozbou pro státy Evropské unie. S využitím nových metod a taktik jsou teroristé čím dál tím více nebezpečnější a státy zranitelnější. Boj proti terorismu tedy musí být prioritou bezpečnostních politik všech zemí EU. Nejinak je tomu i u malých států. Jak Belgie, tak i Rakousko jsou si vědomy toho, že v boji proti hrozbě teroristického útoku nemůžou polevit. Teoreticko-metodologické východisko diplomové práce se věnuje malým státům v mezinárodních vztazích, významu pojmu terorismu a jeho současné podobě v EU a kritériím k porovnání protiteroristických politik vybraných zemí. Empirická část práce se zabývá bojem proti terorismu v Belgii a Rakousku. Práce rovněž srovnává podobnosti a odlišnosti v jejich protiteroristických politikách.