Udržitelný rozvoj cestovního ruchu v Jihomoravském kraji - Nováčková, Barbora (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Jihomoravském kraji. Cílem práce je zanalyzovat a zhodnotit současný stav udržitelného cestovního ruchu v Jihomoravském kraji a navrhnout doporučení do budoucna. Teoretická část práce je věnována vymezení pojmů udržitelný rozvoj a udržitelný cestovní ruch a také definuje pilíře, principy a indikátory udržitelného rozvoje. V praktické části práce je nejprve provedena charakteristika Jihomoravského kraje s důrazem na infrastrukturu cestovního ruchu, jeho organizaci a vývoj v minulých letech. Dále jsou analyzovány nejrozšířenější formy udržitelného cestovního ruchu a definovány indikátory udržitelného rozvoje a indikátory udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Podstatnou částí práce je dotazníkové šetření mezi návštěvníky Jihomoravského kraje, jeho rezidenty, mezi podnikateli v oblasti cestovního ruchu působícími na území Jihomoravského kraje a zástupci Kraje. Poté je provedena SWOT analýza následovaná vyslovením doporučení do budoucna.