Regulace sdílené ekonomiky ubytovacích služeb - Zajíc, Martin (2017)
Tato diplomová práce na téma regulace sdílené ekonomiky ubytovacích služeb je rozdělena do čtyř částí. První kapitola je věnována historii, současné situaci ve světě a budoucnosti sdílené ekonomiky. Dále je také blíže představena platforma Airbnb. Druhá kapitola přibližuje způsob, jakým státy v Evropě (především Velká Británie a Nizozemí) přistupují k regulaci sdílené ekonomiky a je doplněna o doporučení Evropské komise k této problematice. Třetí kapitola pojednává o situaci v České republice z pohledu právních a daňových aspektů sdílené ekonomiky a o problematice sdílené ekonomiky v Praze. Závěrečná kapitola je věnována analýze ubytovacího sektoru v Praze, a to nejen v rámci sdílené ekonomiky, ale i tradičních HUZ. V rámci analýzy byli spotřebitelé a subjekty dotázání prostřednictvím dotazníkového šetření na problematiku sdílené ekonomiky v Praze.