Náboženský rozměr teorií mezinárodních vztahů a revize sekulární teorie - Stehnová, Jana; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Doležal, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Vůdčí teorie mezinárodních vztahů – realismus, liberalismus a konstruktivismus vznikaly na paradigmatických základech klasické sekularizační teorie, která tvrdí, že s vzestupem modernity bude náboženství odsouzeno k zániku, a to jak ve veřejné, tak v soukromé sféře. Tyto teorie považovaly náboženství za epifenomenální k realitě mezinárodních vztahů a nereflektovaly náboženskou dimenzi mezinárodní politiky v žádném směru. Tato diplomová práce tvrdí, že klasická sekularizační teorie byla překonána současným vývojem událostí na mezinárodní scéně, nicméně nepovažuje tento fakt jako nutnost k zavržení dosavadních teoretických přístupů. Na místo toho dokazuje, že i do původně sekulárních teorií lze dimenzi náboženství implementovat a studovat dále náboženskou dimenzi v MV pomocí již existujících metod. Práce dále poukazuje na to, jak lze náboženství a jeho roli v MV konceptualizovat, což demonstruje na čtyřech základních tématech mezinárodně-vztahového výzkumu, kterými jsou moc, konflikt, spolupráce a normy.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses