Procesní perspektiva ochrany osobních údajů ve velkoobchodní společnosti - Plajerová, Pavlína (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou ochrany osobních údajů během realizace firemních procesů. Cílem práce je definovat specifika zpracování osobních údajů a jejich ochrany pro obchodní společnosti působící v odvětví velkoobchodního prodeje, zmapovat právní předpisy České republiky a Evropské unie upravující zásady pro ochranu osobních údajů a identifikovat požadavky, které přináší Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále jen nařízení GDPR), jenž vstupuje v účinnost od 25. května 2018.Teoretická část poskytuje úvod do oblasti řízení firemních procesů a řízení informační bezpečnosti, představuje zásady ochrany osobních údajů i návody, jakým způsobem se mají obchodní společnosti včas připravit na soulad s pravidly určenými v nařízení GDPR.V praktické části jsou teoretické principy porovnány s realitou v praxi ve vybrané velkoobchodní společnosti. Součástí je také přehled různých druhů zpracovávaných osobních údajů, přehled nejčastějších účelů jejich zpracování a identifikace potenciálních rizikových oblastí ochrany osobních údajů. V závěru je představen návrh firemních procesů potřebných pro situace, kdy bude subjekt osobních údajů požadovat uplatnění práva být zapomenut, které je nově upraveno prostřednictvím nařízení GDPR.Informace obsažené v diplomové práci mohou být užitečné nejen pro vybranou velkoobchodní společnost, ale i pro jakoukoliv jinou organizaci, která potřebuje nastavit nebo optimalizovat pravidla zpracování a ochrany osobních údajů.