Návrh pilotního řešení Report katalogu pro DHL IT Services - Herout, Tomáš (2017)
Tato diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na představení reportů obecně, reportingu jako procesu a reporting managementu, čili způsobu řízení reportingu v kontextu ITIL.Reporting je rozebrán z pohledu jeho definice, zmíněny jsou i některé odlišnosti pojmů report a dashboard. Následuje rozdělení reportů do několika důležitých skupin, představení metadat i běžných chyb reportingových aplikací a uvedeny jsou také přínosy reportingu.Reporing management obsahuje vlastní popis a cíle. Práce pokračuje pohledem ITIL na řízení reportingu, zmíněny jsou procesy, informační artefakty i životní cyklus reportů od sběru a analýzy požadavků až po jejich distribuci. Práce se věnuje také definováním klíčových důvodů pro zavedení Report katalogu a jejich spojením s požadavky firmy DHL IT Services, na které navazuje analýza trhu katalogů a výběr kritických prvků, které by takovéto řešení mělo obsahovat.Práce rozebírá mimo jiné i způsob sběru dat do katalogu s pomocí SharePointu s důrazem na některé jeho funkcionality, které jsou pro tento účel užitečné. Cíl práce je naplněn návrhem interního Report katalogu za pomocí SSRS včetně krátkého představení této technologie. Následuje doporučení finálního konceptu řešení ve formě spojení SharePointu a SSRS, které je doplněno o návrh parametrů. Tímto je dodán důraz na přínos Report katalogu pro koncové uživatele. Dalším přínosem práce je zejména představení způsobu tvorby Report katalogu takovou formou, která může být inspirací pro ostatní vyhledávající podobné řešení.