Analýza spokojenosti zákazníků společnosti Kafe & Koblihy - Bečková, Tereza; Tahal, Radek, 1970-; Pěluchová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Cíly diplomové práce je především zjistit korelaci mezi jednotlivými faktory a celkovou spokojeností zákazníků zkoumaného subjektu a ověřit stanovené hypotézy, které se týkaly spokojenosti, segmentace zákazníků, ochoty doporučit podnik známým a přátelům a periodicitě návštěvnosti. Pro účely této práce byla získávána primární i sekundární data. Na základě hloubkového rozhovoru s majitelem kavárny byly stanoveny otázky pro dotazníkové šetření a byli identifikováni hlavní konkurenti, kteří byli zanalyzováni. Kvantitativní marketingový výzkum měl podobu metody PAPI a zúčastnilo se ho 180 jednotek. Pomocí pravděpodobnostního systematického výběru byla zjišťována míra jejich zákaznické zkušenosti (spokojenosti). Největší závislost na celkovou spokojenost měly faktory kvalita sortimentu, přehlednost zboží a ochota personálu.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses