Vývoj a provoz vysokozátěžové aplikace na doručování videa - Koumar, Vít (2017)
Streamování videa je v současné době jednou z hlavních služeb, kterou uživateléinternetu využívají. Uvádí se, že až polovina pásma internetu je spotřebována právě nastreaming videa. A lze předpokládat, že význam tohoto odvětví dále poroste. A jelikož stálevíce video produkce bude zákazníkům dodáváno přes IP sítě, je tedy pro případné čtenářepřínosné seznámit se s problematikou budování streamovací služby z pohledu technologií,infrastruktury a podnikání.Práce si klade za cíl souhrnně probrat postupy a technologie použitelné při budovánístreamovací služby. Takto obecně probraný postup bude přínosem pro podnikatele, studentyči jiné profese, které mohou poznatky uvedené v této práci použít ve své praxi při budovánívlastní streamovací služby. Zejména z důvodu, že v současné době neexistuje srovnatelněkomplexní text jak v českém tak v anglickém jazyce, je práce obsahující všechny aspektyproblematiky velice přínosná.V práci jsou vysvětleny oblasti, které je nezbytné při budování streamovací službyzahrnout do návrhu řešení. V rámci těchto oblastí jsou probrány různé přístupy v závislosti natypu služby s důrazem na globální služby s velkým počtem uživatelů. Použité technologie apostupy se mohou výrazně lišit, je-li služba provozována v rámci vlastní sítě nebo v internetu,nebo je-li poskytována malému nebo naopak obrovskému množství koncových uživatelů.Mezi probrané oblasti patří problematika přehrávačů, streamovacích protokolů, kodeků,různých koncových zařízení, ochrana obsahu, dohled, škálování, testování, obchodní modely.Úvodem je probrána streamovací neboli IPTV služba, její typy, historie a obchodnímodely. Dále bude probrána problematika kodeků, kontejnerů a streamovacích protokolů,klientských zařízení, přehrávačů a serverová část služby. Závěrem je krátce vysvětlenap