Dopady Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) na firemní procesy - Šandera, David (2017)
Hlavním tématem této diplomové práce je Obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé též jako GDPR. To od května 2018 nahrazuje původní legislativu jednotlivých členských států Evropské unie zabývající se ochranou osobních dat fyzických osob. V České republice jde tedy zejména o zákon č. 101/2000 Sb. Změny postihnou mnoho organizací působících na území EU. Na počátku práce je stručně popsán historický vývoj legislativy sloužící k ochraně osobních údajů, i její aktuální stav před vstupem GDPR v platnost. Dále jsou diskutována zásadní témata nového nařízení, mezi které patří sjednocená územní působnost, zvýšení sankcí, nové právo být zapomenut, právo na přenos a také vznik pozice pověřence pro ochranu osobních údajů. Uvedena jsou obecná doporučení sloužící k implementaci GDPR v organizacích. V další části práce jsou modelovány existující procesy ve firmě působící jako internetový obchod. Na těchto modelech je poté demonstrován dopad nového Obecného nařízení o ochraně osobních údajů v praxi. Výsledky práce jsou vztaženy ke konkrétní firmě, nicméně jsou snadno aplikovatelné též obecně i pro jiné společnosti zpracovávající osobní údaje.