Analýza stavu incidentů ve společnosti CETIN po implementaci změn - Vaníček, Marek; Sedláček, Jiří, 1963-; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Bakalářská práce popisuje důvody a potřeby organizací vlastnit, kontrolovat a řídit nástroje monitorující jimi poskytované služby v oblasti informačních technologií. Konkrétně pak využití metody ITIL k řešení těchto potřeb. K tomuto účelu se práce zprvu zaměřuje na seznámení čtenáře s touto metodou a jejím vývojem. Posléze se práce zabývá aplikováním těchto poznatků na procesy ve společnost Česká telekomunikační infrastruktura, a.s., jejímž je autor zaměstnancem. V této společnosti proběhla implementace nebo aktualizace některých dílčích procesů metody ITIL, a to konkrétně v oblasti Incident a Problem Managementu. Cíl práce je pomocí vědeckých metod, rozboru podnikových informací před a po implementaci procesů, syntézy zdrojů a vlastních poznatků, provést analýzu na společností poskytnutých datech. Výsledkem analýzy je po-rovnání stavu incidentů před a po implementaci dílčích procesů metody ITIL, z pohledu stanovených kritérií, určených zástupci Service Managementu společnosti.
Vedoucí práce: Jiří Sedláček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses