Business analýza v agilním prostředí - Janíček, Kryštof (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na téma business analýzy v agilním prostření. Práce navrhuje části metodické pomůcky pro business a IT analytiky začínající v prostředí řídící se agilními metodami se zaměřením na prostředí velkých organizací a je rozdělená do dvou hlavních částí. Teoretická část se na začátku věnuje vymezení základních pojmů a popisu podstaty agilních přístupů se zvláštní pozorností věnovanou agilní metodice Scrum s přihlédnutím k její realizaci v korporátním prostředí velké banky. Závěr teoretické části je věnován popisu role business analytika v agilním prostředí takové organizace a popisu vybraných nástrojů, které může business analytik v agilním prostředí používat při sběru požadavků. Druhá část práce je věnována nejprve popisu kontextu pozorované organizace, aby dále mohly být popsány rozdíly pozorované praxe vůči teoretickým poznatkům. V této části jsou také pro jednotlivé role agilního týmu uvedena konkrétní doporučení. Praktická část je zakončena návrhem částí metodické pomůcky pro business analytiky, kteří se ocitnou v nově vzniklém agilním týmu velké organizace. Hlavním přínosem práce je obohacení metodiky Scrum o konkrétní postupy a doporučení. V závěru práce jsou shrnuty klíčové poznatky a možnosti dalšího rozvoje práce.