Návrh rámce mobilní aplikace s využitím prvků gamifikace - Fridel, Václav (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou mobilních aplikací se zaměřením na jejich návrh a jeho následnou gamifikaci. V teoretické části je pro potřeby praktické části přiblížen pojem mobilní aplikace a návrhu mobilních aplikací. Tento návrh je zařazen do kontextu procesu tvorby mobilních aplikací. Poté je vymezen pojem gamifikace, její vývoj a základní seznámení s herními mechanismy. V návaznosti na představení gamifikace jsou poté diskutovány její pokročilé aspekty, které autor definoval jako motivy, fáze cesty uživatele a typy uživatelů. Posléze již lze přistoupit k praktické části, která začíná kapitolou vstupní analýzy a návrhem rámce základní funkcionality aplikace. Vstupní analýza představuje řešenou aplikaci a v souvislosti s ní řeší cílovou skupinu a konkurenci. Další kapitola již k základnímu návrhu přiřazuje herní mechanismy a obohacuje jej tak o gamifikaci, která je nejprve provedena formou konceptu, tzn. výběru gamifikačních prvků dle úsudku autora, a poté je tento koncept laděn prostřednictvím zvoleného gamifikačního rámce Octalysis. Nakonec je finální návrh vyhodnocen pomocí SWOT analýzy a následně s přihlédnutím ke klíčovým aspektům, kterými je potřeba se při vývoji aplikace dále zabývat. Výstupem jednotlivých fází návrhu jsou struktury aplikace ve formě sitemap a návrh uživatelského rozhraní formou wireframů.