Controlling ve společnosti McDonald’s - Prosecký, Jan (2017)
Účelem práce je poskytnou reálný obraz o controllingovém oddělení ve společnosti McDonald’s. Vzhledem ke strategii společnosti, se služby controllingového oddělení více zaměřují na licenční partnery. Vzhledem k přeměně trhu, kde bude většina restaurací provozována licenčními partnery, stoupá na významu analýza Burgonomika, která poskytuje informace o odchylkách nákladů a slouží k porovnání výkonnosti restaurací mezi sebou. Dále také narůstá administrativní náročnost, protože je nutné ze všech restaurací konsolidovat výkazy zisku a ztráty.V práci je uveden popis controllingového oddělení, plánovacího procesu, analýzy Burgonomika a reportingu. Jedná se zejména o využití kalkulací v plánovacím procesu, dále proces konsolidace výkazů zisku a ztráty, detailní postup pro vypracování Burgonomiky a její kritické zhodnocení. Dále také nejdůležitější reporty porovnatelných prodejů a vlivy na výstupy těchto reportů. Metody výzkumu, které byly v práci využity, jsou: literární rešerše, dedukce, otevřený strukturovaný rozhovor, neformální rozhovor a procesní analýza. Výsledkem je sada doporučení, která by zpřesnila plánování tržeb a nákladů, snížila administrativní náročnost na konsolidaci výkazů za jednotlivé restaurace. Dále také zamyšlení se nad využívanými metodami v analýze Burgonomika.