Vnitřní kontrolní systém a interní audit v neziskové organizaci Junák - český skaut, z.s. - Martinec, Šimon (2017)
Diplomová práce se zabývá kontrolními mechanismy zapsaného spolku Junák - český skaut. V úvodu je charakterizováno postavení neziskového sektoru a následná charakteristika vybraných neziskových organizací se zaměřením na zapsané spolky. Práce dále pojednává o organizační struktuře a hospodaření Junáka. Následující kapitola je věnována vnitřním kontrolnímu systému. Jsou zde přiblížena pravidla upravující hospodaření v Junáku, inventarizace majetku a závazků a vzdělávání činovníků v hospodářské, organizační a revizní oblasti. Následující kapitola je zaměřena na útvar interního auditu, který tvoří v Junáku revizní komise. Kapitola se blíže zaměřuje na důvody vytvoření útvaru interního auditu v neziskových organizacích, specifika interního auditu v Junáku, druhy revizních komisí a v neposlední řadě na činnost revizních komisí. Závěrečná část je věnována praktickému výzkumu mezi skautskými činovníky zabývající se funkčností kontrolních mechanismů uvnitř organizace.