Význam sociální stratifikace pro segmentaci spotřebního trhu - Kosťuk, Oleh (2017)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit roli sociální stratifikace při odkrývání segmentů a rozvoji jejich profilu. Práce je rozdělená do tří částí – teoretické, metodické a praktické. V teoretické části je popsána oblast sociální stratifikace, spotřebního chování a vzájemných souvislostí, včetně pasáže o segmentaci trhu. Metodologická část popisuje a zdůrazňuje metody, které byly použity v části praktické. Poslední praktická část, pomocí nástrojů jako kontingenční analýza, vícerozměrné škálování, popisné statistiky a dat MML-TGI, získává hlubší poznatky o specifikách spotřebních projevů jednotlivých tříd v rámci různých druhů stratifikačních klasifikací. S využitím všech poznatků jsou v poslední kapitole charakterizovány spotřební projevy daných tříd v rámci určitých produktových kategorií a jsou navrhnuty doporučení pro využitelnost proměnných při rozvoji profilů těchto tříd.