Analýza přístupu projektových manažerů k řízení rizik projektů - Haklová, Michaela; Hrůzová, Helena, 1954-; Špička, Jindřich, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Hlavním cílem práce je analyzování aktuálního přístupu projektových manažerů v České republice k řízení rizik a zjištění souvislosti mezi způsobem řízení rizik a úspěšností projektu. Práce se opírá o primární data z vlastního dotazníkového šetření, jehož výsledky konfrontuje s již provedenými výzkumy v této oblasti. Šetření bylo provedeno formou internetového dotazníku, který se skládal ze čtyř částí. Ty zahrnovaly otázky týkající se systematičnosti řízení rizik, úspěšnosti projektů, používaných metod a nástrojů práce s riziky a identifikačních otázek. Vzorek respondentů, který se šetření zúčastnil, má statistickou vypovýdající schopnost. V práci je kromě desktriptivní statistiky použita také metoda regresní analýzy a analýzy rozptylu pro testování hypotéz. K testování hypotéz byl použit statistický software Jamovi. Z výsledků výzkumu vyplývá, že projektoví manažeři v České republice ve velké míře systematicky ošetřují rizika a jejich projekty jsou nejčastěji dokončeny s mírnou dochylkou od plánovaného rozsahu, dobry trvání projektu a rozpočtu. Výzkum také prokázal, že systematické ošetřování rizik nemá pozitivní vliv na úspěšnost projektu z hlediska dokončení projektu v plánovaném rozsahu a čase. Naopak systematické ošetřování rizik má pozitivní vliv na úspěšnost projektu z hlediska dokončení projektu v plánovaném rozpočtu. Nebylo potvrzeno, že má systematické ošetřování rizik větší pozitivní vliv na úspěšnost projektů než kvalifikace projektového manažera, získaná certifikace nebo obor působení projektového manažera. Posledním cílem práce bylo zjištění nejpoužívanějších metod a nástrojů řízení rizik a jejich užitečnosti pro projektové manažery. Nejvíce používanou metodou byl zvolen brainstorming, který je také jednou z neju
Vedoucí práce: Helena Hrůzová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses