SOCIÁLNÍ OCHRANA NEZAMĚSTNANÝCH JAKO VESTAVĚNÝ STABILIZÁTOR : PŘÍKLAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA OBDOBÍ 1996 - 2015 - Hrabec, Pavel; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Prudká, Šárka, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce se zabývá stabilizační funkcí fiskální politiky. Hlavním cílem bylo ověřit pravdivost hypotézy, že významné legislativní změny v oblasti sociální ochrany nezaměstnaných, provedené v letech 1996 – 2015 v České republice, podpořily tuto stabilizační funkci státního rozpočtu. Sekundární hypotézou bylo tvrzení, že tytéž legislativní změny zvýšily efektivnost výdajů na sociální ochranu nezaměstnaných, neboli že podpora stabilizační politiky nebyla spojena s nárůstem počtu dávek a růstem objemu finančních prostředků pro nezaměstnané osoby. Obě hypotézy byly testovány na datech za Moravskoslezský kraj z důvodu výskytu dlouhodobě nadprůměrné nezaměstnanosti. Pomocí regresní analýzy bylo zjištěno, že po většině legislativních změn se citlivost spotřeby domácností na nezaměstnanost snížila, což bylo považováno za úspěch stabilizační politiky vlivem přijatých zákonů a primární hypotéza byla přijata. Naproti tomu v rámci sekundární hypotézy bylo zjištěno, že posilování stabilizační funkce státního rozpočtu bylo většinou způsobeno růstem výše finanční podpory v rámci sociální ochrany nezaměstnaných, což vedlo k zamítnutí sekundární hypotézy.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses