Velké retailové řetězce na sociálních sítích : analýza jejich obrazu - Shu, Jie; Jelínek, Ivan; Dražil, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou nestrukturovaných dat vybraných velkých retailových řetězců všeobecného a potravinářského zboží, v současnosti působících v České republice, na online sociální síti Facebook. Práce má dva hlavní cíle, kde první cíl představuje zmapování trhu retailových řetězců všeobecného a potravinářského zboží. Za použití rešerší literatury týkající se tohoto sektoru jsou popsány základní pojmy, trendy v odvětví a nákupní preference spotřebitelů v ČR, ze kterých také vychází některá klíčová témata či trendy pro datovou analýzu. Druhý cíl představuje analýzu dat vybraných retailových řetězců na Facebooku, za účelem vytvoření a srovnání obrazu jejich oblíbenosti a diskutovanosti vybraných témat na jejich veřejných stránkách na zmíněné online sociální síti.Mezi metody dosažení cílů patří stanovení analytických metrik a metod, pomocí kterých probíhá analýza získaných dat z Facebooku na platformě Kibana a nalezení odpovědí na analytické či business otázky se shrnutím výsledků analýzy.Výsledky analýzy jsou primárně prospěšné samotným retailovým řetězcům, ale i dalším obchodníkům, jelikož znalost výsledků konkurence může být též užitečná. Mohou si například vzájemně porovnat oblíbenost vůči konkurenci, zjistit jaká témata či trendy jsou aktuálně diskutovanější či získávají větší ohlas v podobě facebookových liků vzhledem k retailu na sociální síti, a tím získat jistý přehled o současných zájmech spotřebitelů. V širším hledisku, práce demonstruje možnosti analýz dat ze sociálních sítí a poskytuje rámcový návod postupů a metod pro další analýzy.
Vedoucí práce: Ivan Jelínek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses