Průmysl 4.0 -- změny v požadavcích na zaměstnance - Prchalová, Jana (2017)
Diplomová práce mapuje změny, které jsou očekávány v personální oblasti podniků v důsledku zavádění prvků a principů čtvrté průmyslové revoluce. Práce se opírá o sekundární analýzu aktuálních zdrojů a především o unikátní kvalitativní výzkum s účastí předních HR manažerů. Na základě osmi skupinových diskuzí s těmito odborníky je popsán vztah firem a institucí k současnému technologickému pokroku. Dále jsou definovány kompetence důležité v budoucnu, přičemž bylo zjištěno, že se jedná především o takzvané „měkké kompetence”. Z výzkumu vyplynul nutný posun v postoji k celoživotnímu vzdělávání a současné i předpokládané trendy na trhu práce v České republice. Na základě výsledků výzkumu jsou vytvořena doporučení pro firmy i jednotlivce.