Komparace systému sociálního zabezpečení v České republice a v USA z pohledu nízkopříjmové domácnosti v období 2011-2017 - Šimek, Patrik (2017)
Tato bakalářská práce je věnována komparaci systému sociálního zabezpečení v České republice a ve Spojených státech Amerických z pohledu nízkopříjmových domácností. Teoretická část práce se týká analýzy systému sociálního zabezpečení v České republice s důrazem především na přístup státu k sociálnímu zabezpečení a na hlavní nástroje. Analogicky se věnuje systému sociálního zabezpečení v USA. Zaměřuje se také na problémy, které jsou způsobeny nastavením systému sociálního zabezpečení. Praktická část je zaměřena na komparaci systémů v obou zemích. Jsou zde ukázány hlavní rozdíly mezi systémy a také silné a slabé stránky jednotlivých programů z pohledu nízkopříjmových domácností. V posledním úseku praktické části jsou uvedeny mnou navrhované změny, které dle mého názoru pomohou zlepšit systém sociálního zabezpečení v České republice.