Dopady regulace OTC derivátového trhu v EU od roku 2013 - Reif, František; Jílek, Josef, 1957-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Hlavním cílem práce je prokázat, jestli je přináší zavádění evropské regulace OTC derivátového trhu pozitivní či negativní efekt pro jeho účastníky a jestli jsou náklady spojené s využíváním centrální protistrany a se ztrátou flexibility převáženy přínosem v podobě větší stability trhu. Práce tak nejprve vymezuje pojem OTC derivát a stručně mapuju historii vzniku derivátů. Dále popisuje příčinu světové krize, zejména ve spojitosti s OTC deriváty. Práce poté ve stručnosti prochází Dodd Frankův zákon, který je obdobou evropské regulace a jehož zavádění v USA začalo oproti evropské regulaci s předstihem, a proto jsou tak jeho dopady analogicky využity ke zkoumání dopadů evropské regulace. Následně práce podrobněji prochází původní znění evropské regulace a její pozdější úpravy. Za pomoci časových řad a komparační analýzy jednotlivých kategorií OTC derivátů práce dochází k závěru, že OTC derivátový trh jako celek klesá od počátku světové krize a zavedení regulace tento trend nijak neovlivnilo. Z toho vyplývá, že přínosy regulace pro účastníky OTC derivátového trhu nepřevažují náklady s regulací spojené. Zároveň se však nepodařilo prokázat, že zavádění regulace OTC derivátového trhu je příčinou jeho poklesu. Z analýzy však jednoznačně prokazatelné, že z důvodu regulace nedochází k přesunu OTC derivátů do těch částí světa, které regulaci nepodléhají.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses