Implementácia úhradového DRG mechanizmu na Slovensku v rokoch 2011-2016 - Naščáková, Jana (2017)
Cieľom diplomovej práce je analýza a komplexné zhodnotenie implementácie úhradového DRG systému na Slovensku. Teoretická časť práce charakterizuje trh so zdravotnými službami a definuje fungovanie DRG systému. Analyzuje jeho historický vývoj, jeho štruktúru, princípy a pravidlá, pričom sa venuje aj vývoju jeho možných alternatív. Praktická časť diplomovej práce analyzuje implementáciu klasifikačného DRG systému v prostredí slovenského zdravotníctva, pričom ponúka komparáciu súčasného financovania hospitalizácií ústavnej zdravotnej starostlivosti s implementovaným DRG systémom. V praktickej časti bola ďalej vytvorená SWOT analýza, ktorá zohľadnila silné a slabé stránky implementácie DRG systému na Slovensku. Zanalyzovala ďalšie možnosti rozvoja a kultivácie DRG systému v prostredí Slovenska a poukázala na prípadné hrozby, ktoré sú s fungovaním systému spojené. Výsledok analýzy ukázal, že implementácia DRG v podmienkach Slovenska prinesie viac pozitív a možností, ako negatív a možných hrozieb.