Analýza devizových intervencí v této dekádě na příkladu ČNB a SNB - Janout, Daniel; Štěpánek, Pavel; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce se zabývá devizovými intervencemi České národní banky a Švýcarské národní banky. V posledních letech kdy se centrální banky ve svém měnovém uvolňování v prostředí velmi nízké inflace dostaly s úrokovými sazbami téměř na nulu, tak mnohé zvolily jako svůj alternativní měnový nástroj právě intervence ve snaze dosáhnout svých měnových cílů. V obou zemích byly již intervence ukončeny, tudíž pojmenování dopadů a vůbec analýza důvodů zvolení tohoto nástroje je atraktivním tématem. Cílem práce je rozebrat výchozí ekonomickou situaci v obou zemích, pojmenovat důvody a průběh intervencí a shrnout určité závěry. Poslední část je věnována komparaci obou intervencí. Rovněž je nastíněn budoucí vývoj měnové politiky ČNB a možné další konsekvence.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses