Analýza efektivity hospodárskeho rastu a jej udržateľnosti v krajinách Vyšehradskej štvorky v rokoch 2000 až 2016 - Brejčák, Peter (2017)
Cieľom diplomovej práce je analyzovať efektivitu hospodárskeho rastu a jej udržateľnosť v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku v rokoch 2000 až 2016. Dôvodom pre tento výskum je, že dlhodobý hospodársky rast má väčší vplyv na blahobyt ľudí ako majú krátkodobé ekonomické cykly. V rámci výpočtu práca dokazuje, že v sledovaných krajinách dochádza ku konvergencii HDP na osobu ku benchmarku OECD. Ďalšia analýza, založená na dedukčno-štatistických metódach, štyroch základných determinantov technologického pokroku (ktorý je podľa teórie endogénneho rastu jediným zdrojom hospodárskeho rastu) ukázala, že medzi silné stránky rastu patrí zlepšovanie ukazovateľov v rámci produktivity práce a produktivity kapitálu, zatiaľ čo slabou stránkou a potenciálne veľkou výzvou je záporný populačný rast a schopnosť tvorby nových znalostí, čo súvisí hlavne s oblasťou školstva a výskumu a vývoja.