Externí hodnocení kvality auditního orgánu Ministerstva financí ČR - Vránová, Jana (2017)
Předmětem této diplomové práce je seznámit čtenáře s působností Ministerstva financí v oblasti auditu se zaměřením na odbor 52 – Auditní orgán, který provádí ověření hospodaření s finančními prostředky poskytnutými do České republiky z EU prostřednictvím různých politik, a posoudit soulad jeho počínání s Mezinárodními standardy pro profesní praxi interního auditu pomocí komparativní analýzy. Práce začíná obecným úvodem do interního auditu, pokračuje seznámením s činností Ministerstva financí a představením činnosti Auditního orgánu. Poslední, avšak stěžejní kapitoly nabízí externí hodnocení kvality porovnáním postupu Auditního orgánu s Mezinárodním rámcem profesní praxe interního auditu a jeho vyhodnocení. Vzhledem k omezenému rozsahu práce není při hodnocení použito dotazníkových šetření ani rozhovorů, není tedy jejím cílem posoudit, zda Auditní orgán splňuje očekávání zainteresovaných osob a neřeší jeho běžnou praxi.