Měření kvality služeb pomocí analýzy nestrukturovaných dat - Slivka, Filip (2017)
Tato diplomová práce se zabývá využitím analýzy nestrukturovaných dat pro měření kvality služeb. Jsou představeny základní teoretické poznatky z oboru zpracování přirozeného jazyka, které se následně využívají pro experimenty v oblastech tematického modelování a analýzy sentimentu. Techniky jsou aplikovány na uživatelské recenze z etablovaného australského portálu pro hodnocení produktů a služeb ProductReview.com.au. Pro evaluaci výstupů automatických algoritmů je provedena validace lidskými anotátory. Mezi dosažené výsledky patří sestavení obecného modelu aspektů pro doménu služeb „clothing shop“ a vyhodnocení jednotlivých aspektů u vybrané služby.