Dopady intervenčního režimu ČNB do reálné ekonomiky České republiky v letech 2013 -- 2016 a normalizace měnové politiky - Smolová, Kateřina (2017)
Tato diplomová práce se zabývá tématem nestandardní měnové politiky v podobě kurzových intervencí, jejich dopadu do reálné ekonomiky a následné normalizace měnové politiky. Před samotným provedením analýzy jsou v teoretické kapitole rozebrány zvolené indikátory včetně zdrojů dat. Zároveň jsou popsány později aplikované makroekonomické a statistické metody. Malý prostor je též věnován teorii měnové politiky prováděné ČNB. Následná detailní analýza indexu spotřebitelských cen a deflátoru HDP v první praktické kapitole ukazuje, že obavy z deflační spirály byly nepřiměřené. Následná analýza dopadů oslabené měny do reálné ekonomiky potvrzuje pouze přímý pozitivní dopad na export. Zároveň je ale identifikováno mnoho dalších faktorů, které se na pozitivním vývoji ekonomiky posledních let podílely. Hodnocení normalizace měnové politiky třetí kapitoly na základě růstu sazeb je shledáno pozitivním, zároveň jsou ale diskutovány možná rizika a výzvy, které v důsledku kurzového závazku českou ekonomiku v budoucnu čekají. Na základě všech analýz a nabytých informací je kurzový závazek v závěru označen za chybný krok.