Komparace systému financování zdravotní péče v České republice a Norsku v letech 2003 - 2017 - Čemusová, Veronika (2017)
Cílem této bakalářské práce je komparace systému financování zdravotní péče v České republice a v Norsku v letech 2003-2017. Komparace se provádí pomocí demografických ukazatelů jako je roční přirozený přírůstek obyvatel, střední délky života a kojenecké úmrtnost. A dále pomocí národohospodářských ukazatelů jako je podíl výdajů na zdravotnictví k HDP, veřejné výdaje na zdravotnictví oproti soukromým a přímým úhradám pacientů a výdaje na léčiva k HDP. Počáteční hypotéza, že zdravotní systém Norska je efektivnější, než zdravotní systém ČR nebyla potvrzena, protože oba zdravotní systémy podle komparace kojenecké úmrtnosti jsou stejně efektivní. Zdravotnický systém Norska se podle Euro Health Consumer indexu v posledním roce umístil na třetím místě, což je mnohem lepší umístění oproti České republice, která se umístila na třináctém místě. Česká republika by se tedy mohla v některých věcech od norského zdravotního systému inspirovat např. v dobré návaznosti zdravotních služeb či v podpoře nových medicínských technologií. V teoretické části práce jsou popsány základní zdravotnické pojmy a zdravotní systém České republiky a Norska, základní informace o nich, reformy systémů a financování zdravotní péče. V praktické části je provedena komparace systému financování zdravotnictví. Česká republika vydává menší % HDP než Norsko na zdravotnictví, a to ve všech částech výdajů na zdravotnictví.